Feb 14, 2022
Rate this item
(1 Vote)

Sjedinjene Američke Države upozoravaju Rusiju da će se suočiti sa strašnim sankcijama i većim jačanjem NATO snaga, ako napadne Ukrajinu.

Specijalni savetnik američkog državnog sekretara Derek Šole pojasnio je šta je predsednik Džozef Bajden mislio pod "brzim i teškim troškovima" sa kojima će se suočiti Rusija ukoliko napadne Ukrajinu, preneo je Gardijan.

Šole je za Bi-Bi-Si rekao da SAD može da odgovori na dva glavna načina, koji podrazumevaju sankcije koje će ih, kako je naveo, osakatiti u ekonomskom smislu i koje će doneti Rusiji ekonomske poteškoće.

ukrajina rat 1

Drugi način podrazumeva ojačavanje vojnih kapacita na istočnim granicama NATO, što će, kako je naveo Šole, diplomatski izolovati i unazaditi strateški i vojno Rusiju.

Govoreći o prirodi potencijalne ruske invazije, Šole je rekao:

"U kom god obliku da bude (vazdušni udari, upad na kopno, itd.), ukoliko bude onoliko velik koliko se bojimo da će biti, okolnosti ce biti prilično opasne za Ukrajinu".

 

"Boli nas uvo za zapadne sankcije"

Viktor Tatarintsev, ruski ambasador u Švedskoj, za švedski tabloid Aftonbladet dao je intervju u kom je, između ostalog govorio o gore pomenutim sankcijama zapadnih zemalja.

"Oprostite na izrazu, ali boli nas uvo za zapadne sankcije", rekao je ambasador za švedski list.

 

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas da je ostao otvoren diplomatski put za okončanje sukoba sa Moskvom oko Ukrajine.

Nakon sastanka sa japanskim i južnokorejskim kolegama, Blinken je još jednom upozorio da bi ruska vojska, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini Ukrajine, mogla da izvrši invaziju svakog trenutka, prenosi agencija Rojters.

"Diplomatski put ostaje otvoren. Način da Moskva pokaže da želi da ide tim putem je jednostavan. Treba da deeskalira situaciju, a ne da eskalira", poručio je Blinken.

Moskva, sa druge strane, negira da planira napad na Ukrajinu i ističe da brani sopstvene bezbednosne interese od NATO-a.

Prethodno je Blinken izjavio da je rizik od ruske vojne akcije u Ukrajini dovoljno visok i da opravdava odlazak većeg dela osoblja iz američke ambasade u Kijevu.

putin moskva

- Naredili smo odlazak većine Amerikanaca koji su u ambasadi u Kijevu. Rizik od ruske vojne akcije je dovoljno visok, a pretnja je dovoljno neminovna da je to razumna stvar - poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Honoluluu

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

MOŽDA VAS JOŠ BUDE ZANIMALO