May 02, 2022
Rate this item
(0 votes)

Ako se pitate kako da uštedite novac, na pravom ste mestu.

Kumiko Lav je vlasnica bloga "Mama na budžetu" koji je veoma popularan, i sa svojim čitaocima je podelila strategiju koja joj je pomogla da za osam meseci uštedi više od 5.000 evra.

Kaže da je za njen uspeh bio ključan prvi korak, kada je sela, izračunala na šta troši novac i odlučila da se odrekne tri stvari, za početak. Evo šta je prvo prestala da kupuje:

"Kada sam prestala da kupujem odeću, automatski sam na računu imala između 200 i 300 evra više svakog meseca. Najpre sam to sebi u potpunosti zabranila, a onda sam odredila mesečni budžet od 35 evra samo da bih zamenila stvari koje su se pocepale, kao što su čarape ili donji veš", kaže ona.

Lav kaže da joj je osam meseci bez kupovine nove garderobe omogućilo i da shvati šta zapravo voli da nosi.

devojka ustedjevona

Kao novopečena mama, Kamiko navodi da nije imala mnogo vremena za kuvanje tako da je najmanje pet ili šest dana nedeljno jela hranu dostavljenu iz restorana.

Kada je to prestala da radi, imala je dodatnih 300 evra mesečno. Sledeći korak bio je pažljivo planiranje obroka i kupovine namirnica.

"Na kraju sam, sa 800 evra mesečno potrošenih na hranu, došla na svega 400", rekla je ona.

"Hrana je bila velika stavka u mom trošenju, i onda sam uradila najvažniju stvar. Prestala sam da kupujem poznate brendove kada je u pitanju hrana, i počela da kupujem njihove lokalne varijante. Shvatila sam da sam sve ovo vreme bila 'navučena' na proizvode određenih brendova. Kupovinom iste hrane, ali u verziji koju nudi lokalna bakalnica sa svojim potpisom, uštedela sam mnogo novca", rekla je ona.

Lavova navodi da svako ko želi da uštedi mora najpre da uradi dve stvari. Da pronađe svoje "zašto" - razlog i motivaciju da prestane da baca novac i uštedi određenu svotu, kao i da obavezno napismeno vodi dnevnik o štednji kako bi imao uvid u sve brojke.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

MOŽDA VAS JOŠ BUDE ZANIMALO

Kontakt informacije

  • Agencija Sunshine iz Beograda je vlasnik portala Svakazenazna.com
  • Ovaj portal ne snosi odgovornost za komentare koji se mogu naći na društvenim mrežama.
  • Svi zaposleni su tu volonterski i na taj način razvijaju svoju novinarsku karijeru
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.